Islandi rabarberikook

Pille Petersoo
Toodud kogused on mõeldud koogi küpsetamiseks kaheksale sööjale. | Juta Kübarsepp

Tõlkes tähendab „hjónabandssæla” abieluõnne saladust ja see on populaarseim kook Islandil.

Rabarberitäidis:

600 g punase koorega rabarberit

5 sl suhkrut

1 tl vanilliekstrakti

Põhi ja purukate:

240 g nisujahu

150 g kaerahelbeid

85 g suhkrut

4 sl pruuni suhkrut

1 tl uhmris peenestatud kardemoni

0,75 tl söögisoodat

200 g toasooja pehmet võid

1 muna

Serveerimiseks:

vahukoort või vanillijäätist

 

Valmista esmalt rabarberitäidis.

Pese rabarberivarred, lõika viiludeks. Pane koos suhkru ja vanilliekstraktiga sobiva suurusega potti ja tõsta keskmisele kuumusele. Kuumuta aeg-ajalt segades, kuni rabarber on pehme ja moodustab moosilaadse massi (20–30 minutit). Tõsta tulelt ja lase jahtuda.

Kuumuta ahi 200 kraadini. Määri 24 cm või 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga.

Valmista tainas.

Kui kasutad kaerahelbeid, siis pane need köögikombaini ja peenesta veidi (kaerajahu pole loomulikult peenestada vaja). Lisa jahu, suhkrud, kardemon ja sooda ning sega läbi. Lisa või ja sega ühtlaseks. Viimasena lisa muna ja sega ühtlaseks.

Suru ¾ tainast ettevalmistatud koogivormi. Suru ühtlaselt põhjale ja kergelt külgedele. Määri rabarberitäidis põhjale. Ülejäänud tainas murra väikesteks portsudeks ja puista purukatteks peale.

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 25 minutit. Lase vormis jahtuda, siis serveeri koos vahukoorega.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid