Nii Oko kui PajuVilla restorani peakokk Joonas Koppel naudib jõuluõhtul verivorsti ja seapraadi. „Mulle meeldib klassikaline seapraad hapukapsa ja keedetud kartuliga. Söön seda ka suviti praami einelas, kui olen teel Saaremaale või tagasi,” teatab ta. Kui nende suguvõsa jõuluõhtul kokku saab, on laual marineeritud kõrvits ja seened, suitsuliha ja -sink, aga ka lõhe, soolasiig ja kalamari. Traditsioonilist magustoitu neil pole, aga naispere on alati küpsenud mõned koogid ja vanaema teinud kaneelirulle. Advendiajal soovitab Joonas Koppel katsetada uusi retsepte!
Madalküpsetatud lõhe
400 g lõhefileed
6 sl dijoni sinepit
4 sl sojakastet
3 sl mett
tilli
köömneid
40 g võid
Sega kokku mesi, sinep ja soja, lisa hakitud till ning röstitud köömned. Tee lõhe portsioniteks ja sega mee-sinepikastmega läbi. Aseta ahjuplaadile, pane peale võiklotsid. Küpseta ahjus 65 °C juures 25 minutit. „Serveerin seda karulaugu-kartulipudru, erinevate ubade ja kalamarjaga. Kastmeks on mee-sinepi-sojakaste,” jagab kokk näpunäiteid.
Vaata rohkem retsepte ajakirjast Jõulud 2017: osta värske ajakiri poest!