Küpsetatud seakülg ja õuna-sinepikaste
2,5 kg kondita sea ribiliha koos kamaraga
4 tähtaniisi
2 kuivatatud tšillikauna
1 sl musta pipra teri
1 sl rosmariini
2 sl jämedat soola
2 dl vett
Kastmeks:
2 dl praeleent
4 sl magusat õunapüreed
2 sl sinepit
2 dl vahukoort
2 sl heledat kastmepaksendajat
Laota seakülg lõikelauale, kamar allpool. Et liha oleks kergem rulli keerata, võta õhuke terav nuga ja lõika kamar mõlemalt poolt 8–10 cm ulatuses rasvakihist lahti.
Haamerda liha ühetasaseks.
Purusta kuivad maitseained koos soolaga uhmris võimalikult peeneks.
Hõõru maitseainesegu ühtlaselt liha sisepinnale.
Keera seakülg rulli, nii et lahtised kamaraosad kohtuvad. Seo praerull nööriga korralikult tihkeks pakiks kokku.
Tõsta liharull ahjupannile ja küpseta kõigepealt 225 kraadi juures 15 minutit, kuni prae pind hakkab värvi võtma. Seejärel alanda kuumus 150 kraadini.
Kalla ahjupannile pisut vett ja küpseta liha 3–4 tundi. Pööra liharulli küpsemise ajal mõned korrad.
Mässi küps rull fooliumisse ja lase 15 minutit seista. Samal ajal sega pannile jäänud praeleemest, õunapüreest, sinepist ja koorest kokku kaste. Lase keema tõusta ja paksenda kastmepaksendajaga.
Serveerimiseks eemalda nöör ja lõika liha lahti.
Paku kõrvale õuna-sinepikastet ja sellerikartuleid.
Küpsetatud sellerikartulid
1,2 kg häid väikseid kartuleid
500 g juursellerit
4–5 sl oliiviõli
1,5 tl soolahelbeid
Koori kartulid ja lõika pooleks või veeranditeks. Keeda soolaga maitsestatud vees 10 minutit, kurna ja lase kaaneta seista, et aur saaks eralduda.
Pane kartulid ahjupannile.
Koori ja lõika sellerid väiksemateks paladeks, pane samuti ahjupannile kartulite juurde. Kalla peale oliiviõli ja sega kõik omavahel. Riputa peale soolahelbeid.
Küpseta 250-kraadises ahjus u 20 minutit või kuni mugulad võtavad kauni kuldpruuni värvi.