Portokáli tähendab kreeka keeles justnimelt apelsini. Jahu asemel hoiab seda kooki koos filotainas. Magusast koogist jagub umbes kümnele (fotol on topeltkogus suures lasanjevormis).
KOOSTISOSAD
250 g filotainalehti
1,5 dl mahedamaitselist õli
1,5 dl ehk 125 g suhkrut
2 suurt muna
100 g Kreeka jogurtit
1,5 dl apelsinimahla
1 apelsini peenelt riivitud koor
0,5 tl vanilliekstrakti või 1 tl vanillisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
Apelsinisiirup:
2 dl ehk 170 g suhkrut
2 dl vett
1 apelsini riivitud koor ja pressitud mahl
1 kaneelikoor
paar tilka apelsiniõievett soovi korral
Võta filotainalehed pakendist välja ning laota suurele lauale laiali. Lase toatemperatuuril umbes 20 minutit kuivada. (Kuivatada võib ka 100-kraadises ahjus – selleks „kortsuta” lehed ja laota ahjuplaadile üksteise kõrvale). Tainalehed peavad olema kuivad, aga mitte värvi muutnud.
Siis valmista siirup. Pane potti vesi, suhkur, apelsinikoor ja -mahl ning kaneelikoor. Kuumuta keemiseni ja lase podiseda 5–10 minutit või kuni suhkur on sulanud ning siirup paksenenud. Tõsta kõrvale ja lase jahtuda. Soovi korral sega hulka apelsiniõievesi.
Pane taimeõli kaussi, lisa suhkur ja munad ning vispelda mikseriga hästi kohevaks ja heledaks.
Siis sega juurde jogurt, apelsinimahl, riivitud apelsinikoor ja vanilliekstrakt. Klopi hoolega läbi.
Sega juurde küpsetuspulber, jälle kergelt vispeldades.
Murenda filotainalehed väiksemateks tükkideks ning sega vähehaaval taina hulka. Filotainalehed ei tohiks üksteise külge kleepuda, nii et sega hoolega.
Määri u 20 x 20 cm koogivormi põhi ja küljed õliga, siis kalla segu vormi.
Küpseta 180-kraadises ahjus 40–50 minutit või kuni kook on kenasti kuldne ja läbi küpsenud (kontrolli koogi küpsust puutiku või noaga – see peaks pärast koogi sisse torkamist puhtaks jääma).
Võta kook ahjust välja. Nirista külm siirup aeglaselt kuuma koogi peale. Lase siirupil täielikult imenduda.
Siis tõsta kook külmkappi. Serveeri külmalt, kuigi mõned söövad kooki ka soojalt.
Kõrvale sobib suur vanillijäätisepall või lusikatäis Kreeka jogurtit.
Nipid ja soovitused.
Kuigi taina sisse võib panna ka poest ostetud apelsinimahla, siis kreeklased soovitavad kasutada ikka värskelt pressitud apelsinimahla.
Apelsiniõievee lisamine siirupile pole kohustuslik, aga kui seda peaks kodus olema, siis see on hea viis selle kasutamiseks ja maitsenüansi lisamiseks.
Valmista serveerimisele eelneval päeval, siis jõuab siirup hästi imenduda.
Säilib külmkapis paar-kolm päeva.