Berner Leckerli koogid
Šveitsi traditsiooniline jõuluküpsetis, mida tehakse jahvatatud pähklitest ja mandlitest. Jõuluhõngu lisavad apelsinikoor, kaneel ja muskaatpähkel. Sobib hästi sissepakkimiseks, kinkimiseks ja külakostiks.
350 g jahvatatud sarapuupähkleid
250 g jahvatatud mandleid
400 g suhkrut
100 g mett
100 g apelsinisukaadi
2 tl kaneeli
0,5 tl muskaati
1 apelsini riivitud koor
2 sl aprikoosimoosi
4 munavalget
Võõbaks:
1,5 sl vett
2 dl tuhksuhkrut
Pane kõik ained köögikombaini ja töötle tasaselt 20 minutit. Tõsta masinast välja ja lase üle öö jahedas seista.
Tõsta tainas külmikust välja ja lase pisut soojeneda. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadil u 2 cm paksuseks tasaseks kihiks.
Küpseta 150 kraadi juures 30 minutit.
Tõsta kook ahjust välja ja lase pisut jahtuda.
Hõõru tuhksuhkur ja vesi läikivaks võõbaks, määri koogile. Lõika neljakandilisteks tükkideks. Säilita küpsisekarbis.
Pariisi koogikesed
Väikesed hõrgud koogikesed kaetakse roosa maasikavõõbaga, mida saab poest osta ka valmiskujul. Siiski on tore kõik vajaminev ise valmis teha.
4 dl nisujahu
1,5 dl suhkrut
1 tl söögisoodat
2 sl piparkoogimaitseainet
50 g apelsinisukaadi
50 g sidrunisukaadi
1 dl sulatatud võid või õli
0,5 dl siirupit
3 dl piima
Võõbaks:
4 dl tuhksuhkrut
u 1 sl maasikamaitselist tuhksuhkrut
vett või munavalge
Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga. Soojenda ahi 175 kraadini.
Sega kokku kuivained. Kalla kokku siirup, rasvaine ja piim. Nüüd sega kõik omavahel ja kalla segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Küpseta u 30 minutit.
Lase pisut jahtuda.
Suhkruvõõba tegemiseks sega suhkrud ja lisa nii palju vett, et võõp oleks paraja paksusega. Tummisema roosa võõba saad, kui hõõrud tuhksuhkru sisse vee asemel munavalge. Määri võõp koogi pinnale ja lõika parajateks paladeks.
Kiire kodune sukaad
Sukaadi keetmine on omaette tore töö, mis täidab kodu võimsa aroomipilvega. Siin käepärane kiirvariant.
3 apelsini või sidruni riivitud koor
1 dl vett
2 dl suhkrut
Riivi korralikult pestud ja soovitatavalt mahepõllundusest pärit sidrunitel või apelsinidel ära koore värviline osa. Mõõda potti vesi, suhkur ja riivitud tsitrusekoor ning keeda tasasel tulel 15 minutit, kuni vedelik on ära keenud ja kooretükikesed muutuvad klaasjaks.
Säilita külmkapis kaanega klaaspurgis. Tarvita ära umbes kuu aja jooksul.
Pähklisaiad
Kui soovid maitsvaid pähklisaiu külakostiks kaasa võtta, paki need sisse koos tugevast paberist muffinivormidega.
2,5 dl piima
25 g pärmi
1 muna
1 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
2 tl kardemoni
1 tl soola
u 7 dl nisujahu
100 g võid
Täidiseks:
50 g pehmet võid
2 dl purustatud makadaamiapähkleid või Kreeka pähkleid
1 dl suhkrut
Võta kõik ained aegsasti külmkapist välja, et need oleksid toasoojad.
Murenda pärm leige piima hulka. Lisa muna, suhkur ja maitseained. Sõelu taina hulka jahu, algul umbes pool antud kogusest puulusikaga segades ja edasi käsitsi sõtkudes. Lisa jahu, kuni tainas on parajalt paks. Viimaks lisa toasoe või, sobib ka sulatatud ja pisut jahtunud või. Sõtku, kuni tainas hakkab kausi ja käte küljest lahti lööma.
Kata tainakauss puhta rätikuga ja lase parajalt soojas kohas kerkida, kuni tainas on kahekordistunud (40 kraadi juures võtab see pool tundi).
Sega täidiseained omavahel.
Rulli tainas lahti ja määri täidis ühtlaselt peale. Keera rulli ja lõika terava noaga parajateks paladeks.
Pane palad tugevatesse muffinivormidesse (liiga pehme pabervorm ei sobi) ja lase rätiku all u 15 minutit kerkida.
Soojenda ahi 250 kraadini. Määri kerkinud saiad lahtiklopitud munaga ja küpseta u 10 minutit.
Puuviljane jõulusinep
Mõnus lisand prae kõrvale, mis võib olla ka tore kingitus. Kinkimiseks vali kena purk, kleebi sellele korralik silt ja ehi siidlehviga.
u 3,5 dl
200 g kuivatatud pehmeid aprikoose
1 dl suhkruta õunapüreed
0,5 dl suhkrut
pisut soola
1 dl õunaäädikat
1,5 dl vett
3 sl sinepijahu
2 sl musti sinepiseemneid
Haki aprikoosid noaga peeneks. Mõõda katlasse kõik ained peale sinepiseemnete ja aja keema.
Keera tuli tasaseks ning lase u 20 minutit vaikselt podiseda.
Püreesta nuimikseriga. Kui segu on liiga paks, lisa tilk keeva vett. Purusta sinepiseemneid kergelt uhmris ja lisa ühtlaselt segades sinepile.
Tõsta sinep lusikaga puhtasse purki, jahuta ning säilita külmkapis. Tarvita ära umbes kuu aja jooksul.