Lõhnab hästi ja maitseb magusalt. 5 retsepti pühadeks

kodus.ee
Pähklisaiad. | Shutterstock

Omatehtud kingitused on toredad. Veelgi parem on kingikotist leida küpsetuspaberiga vooderdatud maiusekarp või lehviga kinni seotud purgike. Kingitus, mis sisaldab vaid valitud kraami ja metsikult häid lõhnu.

Berner Leckerli koogid

Šveitsi traditsiooniline jõuluküpsetis, mida tehakse jahvatatud pähklitest ja mandlitest. Jõuluhõngu lisavad apelsinikoor, kaneel ja muskaatpähkel. Sobib hästi sissepakkimiseks, kinkimiseks ja külakostiks.

 

350 g jahvatatud sarapuupähkleid

250 g jahvatatud mandleid

400 g suhkrut

100 g mett

100 g apelsinisukaadi

2 tl kaneeli

0,5 tl muskaati

1 apelsini riivitud koor

2 sl aprikoosimoosi

4 munavalget

Võõbaks:

1,5 sl vett

2 dl tuhksuhkrut

 

Pane kõik ained köögikombaini ja töötle tasaselt 20 minutit. Tõsta masinast välja ja lase üle öö jahedas seista.

Tõsta tainas külmikust välja ja lase pisut soojeneda. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadil u 2 cm paksuseks tasaseks kihiks.

Küpseta 150 kraadi juures 30 minutit.

Tõsta kook ahjust välja ja lase pisut jahtuda.

Hõõru tuhksuhkur ja vesi läikivaks võõbaks, määri koogile. Lõika neljakandilisteks tükkideks. Säilita küpsisekarbis.

 

 

Pariisi koogikesed

Väikesed hõrgud koogikesed kaetakse roosa maasikavõõbaga, mida saab poest osta ka valmiskujul. Siiski on tore kõik vajaminev ise valmis teha.

 

4 dl nisujahu

1,5 dl suhkrut

1 tl söögisoodat

2 sl piparkoogimaitseainet

50 g apelsinisukaadi

50 g sidrunisukaadi

1 dl sulatatud võid või õli

0,5 dl siirupit

3 dl piima

Võõbaks:

4 dl tuhksuhkrut

u 1 sl maasikamaitselist tuhksuhkrut

vett või munavalge

 

Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga. Soojenda ahi 175 kraadini.

Sega kokku kuivained. Kalla kokku siirup, rasvaine ja piim. Nüüd sega kõik omavahel ja kalla segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Küpseta u 30 minutit.

Lase pisut jahtuda.

Suhkruvõõba tegemiseks sega suhkrud ja lisa nii palju vett, et võõp oleks paraja paksusega. Tummisema roosa võõba saad, kui hõõrud tuhksuhkru sisse vee asemel munavalge. Määri võõp koogi pinnale ja lõika parajateks paladeks.

 

 

Kiire kodune sukaad

Sukaadi keetmine on omaette tore töö, mis täidab kodu võimsa aroomipilvega. Siin käepärane kiirvariant.

3 apelsini või sidruni riivitud koor

1 dl vett

2 dl suhkrut

 

Riivi korralikult pestud ja soovitatavalt mahepõllundusest pärit sidrunitel või apelsinidel ära koore värviline osa. Mõõda potti vesi, suhkur ja riivitud tsitrusekoor ning keeda tasasel tulel 15 minutit, kuni vedelik on ära keenud ja kooretükikesed muutuvad klaasjaks.

Säilita külmkapis kaanega klaaspurgis. Tarvita ära umbes kuu aja jooksul.

 

Pähklisaiad

Kui soovid maitsvaid pähklisaiu külakostiks kaasa võtta, paki need sisse koos tugevast paberist muffinivormidega.

 

2,5 dl piima

25 g pärmi

1 muna

1 dl suhkrut

2 tl vanillisuhkrut

2 tl kardemoni

1 tl soola

u 7 dl nisujahu

100 g võid

Täidiseks:

50 g pehmet võid

2 dl purustatud makadaamiapähkleid või Kreeka pähkleid

1 dl suhkrut

 

Võta kõik ained aegsasti külmkapist välja, et need oleksid toasoojad.

Murenda pärm leige piima hulka. Lisa muna, suhkur ja maitseained. Sõelu taina hulka jahu, algul umbes pool antud kogusest puulusikaga segades ja edasi käsitsi sõtkudes. Lisa jahu, kuni tainas on parajalt paks. Viimaks lisa toasoe või, sobib ka sulatatud ja pisut jahtunud või. Sõtku, kuni tainas hakkab kausi ja käte küljest lahti lööma.

Kata tainakauss puhta rätikuga ja lase parajalt soojas kohas kerkida, kuni tainas on kahekordistunud (40 kraadi juures võtab see pool tundi).

Sega täidiseained omavahel.

Rulli tainas lahti ja määri täidis ühtlaselt peale. Keera rulli ja lõika terava noaga parajateks paladeks.

Pane palad tugevatesse muffinivormidesse (liiga pehme pabervorm ei sobi) ja lase rätiku all u 15 minutit kerkida.

Soojenda ahi 250 kraadini. Määri kerkinud saiad lahtiklopitud munaga ja küpseta u 10 minutit.

 

Puuviljane jõulusinep

Mõnus lisand prae kõrvale, mis võib olla ka tore kingitus. Kinkimiseks vali kena purk, kleebi sellele korralik silt ja ehi siidlehviga.

 

u 3,5 dl

200 g kuivatatud pehmeid aprikoose

1 dl suhkruta õunapüreed

0,5 dl suhkrut

pisut soola

1 dl õunaäädikat

1,5 dl vett

3 sl sinepijahu

2 sl musti sinepiseemneid

 

Haki aprikoosid noaga peeneks. Mõõda katlasse kõik ained peale sinepiseemnete ja aja keema.

Keera tuli tasaseks ning lase u 20 minutit vaikselt podiseda.

Püreesta nuimikseriga. Kui segu on liiga paks, lisa tilk keeva vett. Purusta sinepiseemneid kergelt uhmris ja lisa ühtlaselt segades sinepile.

Tõsta sinep lusikaga puhtasse purki, jahuta ning säilita külmkapis. Tarvita ära umbes kuu aja jooksul.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid