Part apelsinikastmes

Alo Stamm
Brasserie 11 peakokk

Pidulauda kaunistav roog. 

Canard à l'orange

Terve part (parim jahutatud aga võib ka olla külmutatud) 1tk

Peensool 1tl

Jahvatatud  koriandriseemned 1tl

Jahvatatud köömned 1/2tl

Jahvatatud mustpipar 1/2tl

Kuumuta ahi 225-kraadini. Sega maitseained omavahel ja hõõru parti sellega seest ja väljast.

Apelsin (suurem) 1tk

Värske tüümian 4-5 vart

Petersell 2-3 vart

Sibul (hea, kui oleks šallot) 75 g                     

Lõika apelsin ja sibul sektoriteks ja aseta koos ürtidega pardikõhtu.

Kuiv valge vein  200 ml

Kanapuljong   200 ml

Juurseller 300 g

Porgand 300 g

Õli 50 ml

Koori köögiviljad ja lõika 1,5x1,5 sentimeetrised kangid ning sega õliga. Aseta ahjuvormile. Pane peale part kõht ülesspoole ja küpseta 3 min. Alanda ahju temperatuuri 175-kraadini ja lisa vedelikud. Küpseta veel 1tund ja 15 minutit.

Pane ahi grilli peale ja küpseta kuni part on kuldpruun (umbes 3 min). Aseta part serveerimisalusele ja lase rahuneda 15 min.

Kaste

Demerara suhkur 75 g

Apelsinimahl  75 g

Apelsin 2 tk             

Valgeveiniäädikas 2 spl

Või 50 g

Maisitärklis  1 spl      

Sool 

Pese apelsinid ja koori koorimisnoaga 4-5 kooreriba ilma valge osata. Lõika need võimalikult peenikesteks ribateks. Lõika apelsinidel ära valge osa ja lõika  ettevaatlikult membraanide vahelt välja apelsinifileed.

Pane paksu põhjaga poti põhja suhkur, valgeveiniäädikas ja apelsinimahl ja keeda kuni segu on vähenenud ½ korda. Vala juurde pardi pannile jäänud vedelik, koori rasv. Lisa juurde või ja vähese veega segatud tärklis samal ajal segades. Kui kaste on paksenenud, lisa juurde apelsini koor ning maitsesta soolaga.

Serveeri part kastme, apelsin fileede ja köögiviljadega.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid