Pissaladière. Pirukas Prantsusmaalt

Pille Petersoo
Soolane pirukas Prantsusmaalt. | Juta Kübarsepp

Lõuna-Prantsusmaalt pärit soolane pirukas sobib peatselt saabuvateks sumedateks suveõhtuteks. Originaalis on valmistatud seda õhukesel pärmitainapõhjal, ent ka Prantsusmaal on lehttainas üha populaarsemaks muutunud.

Kuuele

400 g pärmi-lehttainast

500 g sibulat

2 sl oliiviõli või u 25 g võid

soola ja musta pipart

purgitäis anšoovisefileesid

musti oliive

soovi korral tüümiani

 

Alusta sibulate praadimisest. Koori sibulad, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Prae pannil tasasel kuumusel oliiviõlis või võis umbes 20 minutit, kuni sibulad on karamellistunud.

Laota pärmi-lehttainas tööpinnale ja rulli kergelt lahti. Aseta ahjuplaadile.

Tee lehttainaplaadi servast u 1 cm kaugusele terava noaga kerge sisselõige – aga ära läbi lõika! Laota sibulad sisselõikest sissepoole.

Siis laota anšoovisefileed diagonaalselt risti-rästi tainaplaadile, et saad rombikujulise mustri. Aseta iga rombi keskele üks must oliiv.

Küpseta 200-kraadises ahjus u 20–25 minutit, kuni lehttainas on korralikult läbi küpsenud ja servadest kuldpruun.

Lõika ruutudeks ja serveeri. Soovi korral puista peale värsket hakitud tüümiani.

Sarnased artiklid