Brokoli sisaldab palju vitamiine, kuid kõige rohkem tuleb nendest hinnata C-vitamiini. 100 grammis värskes brokolis on 120 milligrammi C-vitamiini, mis katab päevase vajaduse. Näiteks samast kogusest sidrunist saame C-vitamiini poole vähem.
Peale selle on brokolis D-vitamiini, kaltsiumi ja K-vitamiini, mis on kasulikud luude tervisele. Teiste kapsastega võrreldes on brokolis kaltsiumi kõige rohkem. Temas on ka rauda, kaaliumi, magneesiumi ja fosforit.
Sageli süüakse brokolit keedetult, ent kuna keetmisel kipuvad õisikud kergesti lagunema, tuleks teda keeta alla viie minuti. Samuti säilitab ta sel viisil paremini oma värvi, välimuse ja tekstuuri. Kuumutamine vähendab ka C-vitamiini ja foolhappe hulka 10–30 protsenti.
Brokolit ei tohi soojendada mikrolaineahjus, sest liiga kiiresti tekkiv tugev kuumus hävitab antioksüdante.
Brokolisupp
(kolmele)
Tarvis läheb:
750 g brokolit
1 l vett
1 tl soola
2 sl sulatatud juustu
1 sl Kreeka pähkleid
1 sl hakitud petersellilehti
Puhasta brokoliõisikud ja pane keevasse vette, lisa sool ja keeda kaane all 5 minutit.
Seejärel kurna keedetud brokoli kannmikserisse, lisa pool keeduveest ja püreesta kuumalt.
Soovi korral lisa veel keeduleent, kuni supi tihedus tundub sobiv; kui vaja, lisa soola.
Pane sulatatud juust supisse ja sega hästi läbi.
Serveerimisel pane taldrikusse peenestatud Kreeka pähklid ning raputa supile hakitud peterselli.
Brokolikotletid
(neljale)
Tarvis läheb:
175 g brokolit
450 g kanahakkliha (kintsulihast või rinnalihast)
1 muna
25 g riivitud parmesani
2 tl hakitud värsket tüümiani
soola
2 sl õli praadimiseks
Peenesta brokoli köögikombainis ning sega kokku hakklihaga.
Lisa lahtiklopitud muna, riivjuust ja hakitud tüümian. Maitsesta soolaga.
Vormi segust 8 kotletti ning prae pannil õlis keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Allikas: Kodutohter