Taasavasta punased sõstrad! Estragonihõnguline sõstraželee ja punase sõstra moos õuntega

kodus.ee
Želee keetmiseks korja veel täisküpsusse jõudmata marju, sest nende pektiinisisaldus on suurem ning želee tarretub paremini. | Shutterstock

Koduaedades on marjapõõsaste arv küll kokku kuivanud, kuid üks punasesõstrapõõsas kulub igas aias ikka ära! Tänapäeval võib punasest sõstrast tehtud hoidiseid pidada kodumaiseks delikatessiks, mille hõrku maitseelamust toonitab kaunis värv.

Traditsiooniline sõstraželee estragonihõnguga

1 kg sõstraid
2 dl vett
¾ kg suhkrut 1 liitri mahla kohta
paar prantsuse estragoni vart

Kõigepealt puhasta ja loputa marjad. Lase vesi ja marjad potis keema tõusta ja keeda 15 minutit. Sega aegajalt, et marjad katki läheksid. Vala segu mahlakotti või riidele ja lase kuni järgmise päevani nõrguda.

Mõõda vedelik ühe liitri kaupa ära ja vala puhtasse potti. Lisa suhkur ja lase keema. Keeda umbes 15-20 minutit, kuni see on ilusti ühtlane ja paks. Võta pott tulelt ja eemalda vaht. Vala želee puhastesse klaasidesse ja raputa peale estragoni. Enne kaanetamist lase täielikult jahtuda.  


Eriti maitsev punase sõstra moos õuntega

2 õuna
500 g punaseid sõstraid
200 g suhkrut
2 dl vett

Pane vesi, sõstrad ja suhkur potti ning keeda moosiks. Lisa väikesteks kuubikuteks hakitud õunad ja lase uuesti keema. Vala moos klaaspurki, aga sule alles siis, kui see on jahtunud. 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid