1. Tsitrusemaitseid annavad sidrunrohi, laim ja laimilehed. Laimilehti on meie poodides harva saada, aga nende asemel kõlbavad ka laimikooreviilud. Värsket sidrunrohtu, laimilehti ja laimikooreviilusid võid sügavkülma tagavaraks panna.
2. Tai köök pole mõeldav ilma jõulise lõhnaga kalakastmeta. Ilma selleta jääb toidu maitse kahvatuks. Kalakastet kasutatakse ka soola asemel.
3. Kalganijuur (galagal) meenutab ingverit, aga on veidi pehmema maitsega. Mõlemad on aga Tai köögis kasutusel. Kuna meil enamasti kalganit müügil ei leia, siis soovitataksegi retseptides kasutada ingverit.
4.Tai toitudele annavad teravust eeskätt värsked tšillikaunad ja tšillikaste. Aga kõlbab ka kuivatatud tšilli.
5. Ürdid, eriti koriander ja Tai basiilik annavad taipärasetele roogadele viimase lihvi.
6. Kookospiim pehmendab toitude maitset. Seda võib külmikusse mitu purki valmis osta. See säilib väga kaua.
7. Aroomikas jasmiinriisi kasvatatakse Tai põhjaosas. See toiduaine on tailastele nagu meile kartul.
8. Erinevad eksootilised puuviljad sovivad nii lauakaunistuseks kui ka desserdiks.
Krevetisupp tšilliga
Tarvis läheb:
200 g krevette
3 sidrunrohu kõrt
2 tšillikauna
tükk ingverit
1 punane sibul
1 l vett
3 sl kalakastet
1/2 dl sidrunimahla
5 laimilehte (või 5 viili laimikoort)
50 g riisinuudleid
2 kevadsibulat või tükk porrut
Tükelda sidrunrohi, haki tšillikaunad, koori ingver ja lõigu viiludeks, lõika punane sibul sektoriteks.
Aja vesi keema, pane tükeldatud komponendid sisse, lisa kalakaste ja sidrunimahl. Keeda 5 min.
Lisa supile laimilehed ja nuudlid. Keeda kuni nuudlid on veidi pehmenenud.
Haki peeneks kevadsibul ja pane koos krevettidega supi sisse. Aja supp veel korraks keema.