Tagurpidi ananassikook

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

See tore kook on pärit Ameerika Ühendriikidest.

1901. aastal asutas Jim Dole ettevõtte nimega Hawaiian Pineapple Company, mis hakkas ananassikonserve valmistama. 1925. aastal korraldas firma retseptivõistluse, kuhu laekus ka hulgaliselt tagurpidi ananassikoogi retsepte. 1927. aastal ilmus esimene tagurpidi ananassikoogi retsept juba trükis. Kook oli populaarsuse tipus 1950. ja 1960. aastatel ning mitte üksnes Ameerika Ühendriikides, vaid ka Briti saartel. Nüüd on kook uuesti populaarsust kogumas. Ameerika Ühendriikides tähistatakse 20. aprillil lausa tagurpidi ananassikoogi päeva. 

Sellest retseptist jagub kuuele. Kui tahad suuremat kooki, siis tee topeltkogus või-suhkrukreemi ja tainast, ananassirõngaste arv võib samaks jääda. 

 

50 g pehmet võid

50 g heledat muscovado suhkrut või tavalist suhkrut

7 ananassirõngast siirupis või omas mahlas

7 punast kokteilkirssi või sulatatud külmutatud kirssi

 

Tainas:

100 g pehmet võid

100 g suhkrut

120 g nisujahu (2 dl)

2 tl küpsetuspulbrit

1 tl vanilliekstrakti

2 muna

Vajaduse korral 2–3 sl ananassikonservi leent

 

Kuumuta ahi 180 kraadini. 

Katte jaoks klopi 50 g võid ja 50 g suhkrut heledaks kreemjaks võivahuks. Määri 20 cm läbimõõduga koogivormi põhjale ja veidi ka külgedele. 

Laota peale 7 ananassirõngast, iga rõnga keskele pista kokteilkirss. 

Taina jaoks sega kausis elektrimikseriga või, suhkur, jahu, küpsetuspulber, vanilliekstrakt, munad ja 2 sl ananassikonservi leent ühtlaseks pehmeks tainaks. Tõsta see ananassirõngastele ja silu pealt ühtlaseks. 

Küpseta 180-kraadises ahjus 35 minutit.

Võta kook ahjust välja, lase 5 minutit vormis jahtuda, siis kummuta serveerimisalusele. 

Serveeri soojalt, kõrvale paku näiteks vanillijäätist.

Sarnased artiklid