Mis teeb keraamilise grilli eriliseks?

Kaup24
Kaup24

Grillimine on tegevus, mis toob esimestesse soojadesse päevadesse suvist hõngu. Selleks, et grillimine oleks võimalikult mõnus tegevus, tasub valida sobiv grill. Grillide valik on enamasti suur ja lai- valida saab nii gaasi-, elektri- kui ka söegrilli vahel.

Peakokad soovitavad otsustada keraamilise grilli kasuks. Keraamilise grilliga soovitatakse alustada algajatel õppimist, kuna selle kasutamine on lihtne ja võimaldab valmistada väga head liha. Laia valiku keraamilisi grille leiate siit.

 

Keraamilise grilli ehitus

Keraamilised grillid on hermeetilised, mis tähendab, et nendel küpsetamist ei sega tuul. Kogu konstruktsioon on üles ehitatud kuumustsirkulatsioonile, mis tagab liha ühtlase valmimise. Hermeetilisus tagab selle, et samadel sütel on võimalik küpsetada liha kuni 12 tundi jutti.

Hea maitseelamuse tagab rohke keraamika, mistõttu on grilll raske. Samuti tasub jälgida deflekorkiviplaatide olemasolu, mille eesmärk on ära hoida otsene toiduni ulatuv kuumus. Nende puudumisel pole võimalik suitsutamine, liha pikalt küpsetamine või toidult otsese kuumuse eemaldamine.Osale mudelitele on võimalik neid juurde soetada nagu ka muud lisavarustust.

Lisavarustuseks võib olla näiteks malmrest, steatiivkiviplaadid, kanaalus, elektrilise ajamiga töötav grillimissüsteem, vokkpott ja väljatõstetav söekorv. Need võimaldavad keraamilisel grillil valmistada erinevaid toite- saab nii grillida, küpsetada, wokkida kui ka suitsutada. Võimalik on ka kuumuse ise reguleerimine.

 

Kasutamine

Grilli tööpõhimõte on lihtne. Läbi keraamilise korpuse voolab õhk, mis voolab ventilatsiooniavaga kuplist välja. Söetükid ärkavad suitsu ja kuumuse mõjul ellu. Toidule jääb rikkalik suitsune maitse. Kuna grill hoiab ise kuumust, on võimalik säästa küttematerjali kasutuses. Grill on võimeline hoidma kuumust kõrgetel temperatuuridel pikaajaliselt.

Oluline on keraamilise grilli õigesti kasutamine. Liiga tugevasti kolksutades võib kaas puruneda. Purunemisohu tõttu ei tohiks valada talvel grilli söestraterist tulikuumi süsi. Kaane vahelt võib lüüa välja leek, kui kaant peale pikka haudumist kergitada, kuna hapnikutulv on hästi suur.

Üldiselt on midagi ära kõrvetada või rikkuda keeruline, kuid lihtsaid juhiseid järgides on võimalik saavutada meisterlik tulemus. Samuti on paljudel keraamilistel grillidel eluaegne garantii, mistõttu kestab ta aastaid.

Kasutada tuleb kvaliteetset sütt, mis võimaldab grilli seada kasutuseks valmis 10-15 minutiga. Halva kvaliteediga söega on keeruline pikema aja jooksul stabiilset temperatuuri säilitada. Söe süütamiseks soovitatakse kasutada looduslikust materjalist süütekuubikuid. Süütamine on kiire ning ei nõua palju õppimist.

 

Hooldus

Tähtis on ka grilli puhastamine. Keraamiline grill on isepuhastuv, grillimise lõppemisel tuleb panna grillile kaas peale ja sulgeda mõlemad õhuklapid. Seejärel kustub tuli, allesjäänud toidujäätmed ja setted põlevad ära ning söestuvad. Küpsetusrest tuleb enne järgmist kasutamist puhastada spetsiaalse puhastusvahendi ning harjaga.

Grilli tuleb kaitsta niiskuse ja vihma eest. Seetõttu ei tohi teda pesta veega, kuna grilli poorsed seinad imevad vedeliku endasse. Kui grilli ei kasuta, katke see veekindla kattega. Grill tuleb katta veekindla kattega, keraamilisi ja metallist lisatarvikuid tasub hoida korpuses.

Peale keraamiliste grillide on võimalik maitseelamusi saada ka muud tüüpi grillide abil. Kaup24 veebipoes on saadaval erinevas hinnaklassis grillid, mis sobivad nii ühekordseks kasutamiseks kui ka pikkadeks aastateks kasutamiseks.

 

Ohutusnõuded

Grillimisel on väga tähtis jälgida ka kehtivaid ohutusnõudeid. Kindlasti lugege läbi grilli kasutusjuhend, kuid tähtsad on ka tuleohutusnõuded. Vastasel korral võib grillimine lõppeda õnnetult.

Kõigepealt tuleb jälgida, et grill oleks töökorras. Seejärel tuleb vaadata, et grill oleks sobiva koha peal. Lahtise leegiga grill peab asetsema vähemalt 5 m ja söega grill 2 m kaugusel hoonest, metsast ja kuivanud taimestikust. Kuna rõdu ja terrass on hoone osad, ei tohi seal grillida.

Grill peab olema stabiilsel pinnal, et see ei kukuks kogemata ümber. Kindlasti ei tohi asetada grilli puidust või muudest kergesti süttivatest materjalidest pinnale. Kasutamisel tekitab grilli põhi kuumust, mistõttu võivad lähedal olevad materjalid süttida. Osa grillidel on olemas spetsiaalsed metallvõrud korpuse koos hoidmiseks. Neid ei tohi pingutada liiga palju, kuna see võib põhjustada grilli mõranemist. Kinnitusdetailid peavad olema nõuetekohaselt kinni.

Kindlasti ärge lubage lastel mängida grilli juures. Peale selle hoidke süütevedelikud ja tuleohtlikud esemed lastele kättesaamatus kohas. Ärge lubage lastel grilli süüdata või valvata isegi vanemate juuresolekul. Samuti ei tohi lapsed kuuma grilli puutuda või avada.

Kokkamise ajal peab olema grill kaanega kaetud. Grillil olevat toitu kontrollides või restilt võttes sulgege kaas võimalikult kiiresti, et säilitada püsiv grillimise temperatuur. Avage kaan ettevaatlikult,. kuna kaant laialt avades hakkavad söed leegitsema. Temperatuur tõuseb, kuid toitu ei ole võimalik nii küpsetada.

Ettevaatlik tuleb olla ka grilli osade muutmisel. See võib põhjustada kahju ja vigastusi, lisaks ei kohaldata siis garantiid. Grilli otstarbekalt ja õigesti kasutades on ta turvaline ja pakub rõõmu pikkadeks aastateks.

 

Leidke endale sobiv grill ideaalsete maitseelamuste nautimiseks Kaup24.ee abil juba täna!

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid