Vaja läheb (8−10 maiustajale):
Põhi:
-
200 g digestiivküpsiseid
-
75 g võid
-
1 tl kaneeli
Kõrvitsapüree:
-
350 g muskaatkõrvitsat (puhastatud kaal)
-
1 dl Demerara suhkrut
-
⅓ tl riivitud muskaatpähklit
-
0,5 tl kaneeli
Toorjuustutäidis:
-
500 g mascarpone’t
-
200 g hapukoort
-
1 dl valget suhkrut
-
1 tl vanilliekstrakti
-
4 muna
-
poole sidruni riivitud koor ja mahl
Kate:
-
150 g hapukoort
-
1 tl suhkrut
-
50 g Kreeka pähkleid
-
1 sl mett
Küpseta põhi
1. Purusta küpsised peeneks, sulata potis või. Seejärel sega küpsisepuru sulavõi ja kaneeliga.
2. Vala puru küpsetuspaberiga kaetud 24 cm lahtikäiva koogivormi põhja ja suru lusikaseljaga tihedaks. Küpseta koogipõhja 200kraadises ahjus 12 minutit. Võta ahjust ja jäta jahtuma.
Valmista kõrvitsapüree
1. Lõika kõrvits seibideks ja rösti ahjus 200 kraadi juures ilma pöördõhuta 20–25 minutit, kuni kõrvits on pehme. Jäta jahtuma. Võid kõrvitsaid ka koos koogipõhjaga ahjus küpsetada.
2. Eemalda veidi jahtunud kõrvitsalt koor ja püreeri viljaliha ühtlaseks.
3. Mõõda välja 350 g kõrvitsapüreed, sega juurde suhkur, muskaatpähkel ja kaneel.
Sega kokku täidis ja küpseta
1. Klopi mascarpone hapukoore, vanilli ja suhkruga läbi.
2. Lisa munad, sidrunimahl ja -koor ning sega ühtlaseks.
3. Sega ⅓ toorjuustukreemist kõrvitsapüreega.
4. Vala valge kreem põhjale. Tõsta kreemile lusikaga peale toorjuustu-kõrvitsakreemitupse ning tõmba läbi kõrvitsakreemi kahvliga koogi pind siiruviiruliseks.
5. Küpseta kooki veevannis 160 kraadi juures 75 minutit. Selleks aseta koogivorm suuremasse ahjuvormi, kuhu lisa 2 cm kõrguselt kuuma vett. Kui kook küpsedes liialt pruunistub, kata see fooliumiga. Lülita ahi välja, jäta uks paokile ja lase koogil ahjus täielikult jahtuda.
Määri peale kate
1. Sega hapukoor suhkruga ja määri jahtunud koogile.
2. Rösti pähkleid kuival pannil minutike, kuni köök on pähklilõhna täis.
3. Lisa pannile mesi ja sega, kuni kõik pähklid on meega kaetud. Siis tõsta pähklid koogile kaunistuseks.
4. Enne serveerimist lase koogil üle öö külmkapis maitsestuda.
Aega läheb 2 tundi + maitsestumise aeg üle öö!
Sobib ka valge suhkur!
Kui sul pole demerara suhkrut ja seda su kodupoes parasjagu ei leidu, saad hea koogi ka siis, kui segad kõrvitsapüree valge suhkruga.