Küüslaugukartulid

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Siin on üks versioon prantslaste rikkalikust kartulivormiroast gratin dauphinois. Roog on pärit Kagu-Prantsusmaalt Dauphiné regioonist, kartulid peavad olema kindlasti toored, mitte eelnevalt keedetud, ja juustu siia ei lisata. Sobib ideaalselt peolauale.

Kaheksale

vormi määrimiseks võid

1 kg kartuleid

2–3 suurt küüslauguküünt
soola ja pipart

riivitud muskaatpähklit

4 dl 35% rõõska koort

 

Määri ahjuvorm võiga. 

Lõika küüslauguküüs õhukesteks viiludeks või haki peeneks ning puista vormi põhja.

Koori kartulid ja lõika köögikombaini või mandoliinlõikuriga õhukesteks viiludeks. Loata kihiti vormi, aeg-ajalt maitsesta soola-pipra ja muskaadiga.

Kuumuta rõõsk koor keemiseni, siis kalla vormi. 

Küpseta 170° ahjus umbes 1,5 tundi, kuni roog on pealt kuldpruun ning rõõsk koor on kokku keenud. Serveeri kuumalt.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid