* Lisaks kurkidele, tomatitele ja paprikatele valmivad esimesed melonid - arbuusid.
* Saagikoristusajälgi ei tohi aga unustada kasvuhoone hooldustöid. Kuuma ilma vajab kasvuhoone õhutamist, taimi tuleb korrapäraselt kasta, külgvõrseid ja lehti eemaldada. Kui juulis võis kasvuhoone uksed-aknad isegi ööseks lahti jätta, siis augustiööd on tavaliselt juba jahedad ja õhutusavad tuleks soojalembeste kultuuride kaitseks sulgeda. Augusti lõpul võib kohati isegi öökülma tulla, kuid suletud kasvuhoonele pole sellest suurt ohtu.
* Piiramatu kasvuga tomatisortide taimed ulatuvad juba spaleertraadini ning nende latv tuleb kütteta kodukasvuhoones augusti keskel ära murda. Ka piiratud kasvuga tomatisortide latv tuleks eemaldada, sest augustis tekkivatest õiekobaratest ei jõua viljad ilma lisakütteta valmida. Eemaldatud ladva ja külgvõrsetega tomatitaim pühendub viljade kasvatamisele.
* Ole kurkide korjamisel hoolas ja ära lase neil liiga suureks kasvada. Suured viljad pidurdavad uute viljade kasvu ning ka hapendamiseks-marineerimiseks on väiksemad kurgid paremad. Paprika esimesed viljad tuleks varem koristada, siis valmivad järgmised kiiremini. Baklažaani viljade kiiremaks valmimiseks tuleks viljaalgeid harvendada, jättes igale taimele maksimaalselt 5 vilja.
* Meloni õige koristusaja saabumisest annab enamiku sortide puhul teada viljavarre kuivamine ning väikeste rebendite tekkimine viljavarre kinnituskoha lähedal. Küpsenud vilja iseloomustab pehmenenud koor, sordiomaselt heledamaks muutunud värv ja viljade iseloomulik aroom. Liiga kauaks kasvama jäetud viljad muutuvad jahuseks ega ole enam maitsvad.
oristusküpsed viljad kaaluvad enamasti 800-1000 g. Täisküpsed viljad on väga magusad ja mahlased, kuid ei säili kuigi kaua. Kui melonit soovitakse säilitada, tuleb viljad koristada veidi enne täisküpsuse saavutamist, kui koor ei ole veel täielikult värvi muutnud ja pehmenenud. Enne täisküpsust koristatud meloneid säilitatakse 6-10° juures, täisküpseid vilju aga võib 1-2 nädalat säilitada temperatuuril 2-3°.
* Arbuusid, mis kasvasid peavarrel ja juurele lähemal, küpsevad varem kui kõrvalvõrsetel. Koristusküpsusest annab märku viljavarre ja viljale lähima köitrao närtsimine. Kui köitraag on täielikult kuivanud, võib vili juba üleküpsenud olla. Küpsemisel võtab arbuusi koor sordiomase läike, värvuse ja mustri. Vilja valmivust on hinnatud ka teda käte vahel pigistades või sõrmenukiga koorele koputades.
Koputamisel peab olema kuulda tuhm kõla ning pigistamisel krudinat. Aga vilju, mida soovitakse pikemalt säilitada, ei tasu pigistada. Täisküpsed viljad säilivad kvaliteetsena temperatuuril 7-10° umbes 2 nädalat. Täisküpsenud viljade seemnetest võib järgmisel aastal uued taimed kasvatada.
* Hiljemalt augusti keskel lõpeta taimede lisaväetamine, sest kütteta kasvuhoones jääb hiline väetamine tulutuks.
* Jahedate ööde ja niiske õhu tõttu hakkavad levima haigused. Nende vältimiseks ole hoolas kasvuhoone õhutamisega ning eemalda kindlasti kohe kõik haigustunnustega lehed ja viljad.
NB! Võid külvata redist ja lehtsalatit sügisese saagi tarvis. Nii saab veel kord kevadisi köögivilju nautida.