Läätsede lummuses. 4 ülimaitsvat rooga

Pille Petersoo
Ahjuvorstid läätsedega. | Juta Kübarsepp

Et läätsed on ahvatlev suutäis, seda teame juba piiblist, kus nende eest nii mõndagi ära lubati. Proovime siis järele.

Ahjuvorstid läätsedega

Selle roa valmistamiseks sobivad kõige paremini väikesed tumerohelised Puy läätsed Prantsusmaalt. Hea oleks kasutada paraja suurusega lasanjevormi. 

Neljale kuni kuuele

450 g toorvorste
2 punast paprikat
2 (punast) sibulat
4–5 küüslauguküünt
2 sl oliiviõli
1 l kuuma lihapuljongit
1–2 sl Dijoni sinepit
2 sl kontsentreeritud tomatipastat
200 g Puy läätsesid
2 rosmariinioksa
2 loorberilehte
soola ja musta pipart

Kuumuta ahi 180 kraadini.

Kui kasutad seasooles ehk pontsakaid toorvorste, siis pane vorstid suurde ahjuvormi ja küpseta kõigepealt 30 minutit, kuni vorstid on kergelt pruunistunud. Kui kasutad lambasooles peenikesi toorvorste, siis võid selle etapi vahele jätta. 

Lisa vorstidele viilutatud paprikad, sektoriteks lõigatud sibulad ning kooritud küüslauguküüned. Nirista peale veidi oliiviõli ning pane kõik (uuesti) 10–15 minutiks ahju.

Sega mõõtekannus sinep, tomatipasta, must pipar ja kuum lihapuljong.

Võta pann ahjust välja, puista läätsed ahjupannile, torka vorstide vahele ka rosmariinioksad ja loorberilehed. Kalla peale kuum puljongisegu. Sega korra ning küpseta 180-kraadises ahjus veel 35–40 minutit. Keera vorste umbes 20 minutit pärast ahjupanemist. Serveeri kohe. 

 

Feta-läätsesalat. | Juta Kübarsepp

Feta-läätsesalat

Värviküllase ja toitva salati tegemiseks on vaja kas musti beluuga või tumerohelisi Puy läätsi.

Neljale

250 g Puy või beluuga läätsesid
vett
3 sl oliiviõli
1 väikese sidruni mahl
1 purustatud küüslauguküüs
200 g fetajuustu
200 g kirss- või ploomtomateid
1 väiksem punane sibul
värsket koriandrit
soola ja musta pipart

Keeda läätsi tasasel tulel 20 minutit, kuni läätsed on pehmed. Nõruta.

Sega salatikausis oliiviõli, sidrunimahl ja riivitud küüslauk, maitsesta soola-pipraga. Lisa kurnatud, aga veel soojad läätsed ja sega hoolega läbi. Lase jahtuda.

Lõika tomatid pooleks või neljaks, haki koriander, poolita ja viiluta sibul. Sega kõik salati hulka ning kõige viimaks lisa kuubikuteks lõigatud fetajuust.

Läätsekarri. | Juta Kübarsepp

Lihtne läätsekarri

Kiire, odav ja tervislik veganlik toit, mis sisaldab vähe rasva ja sobib ka sügavkülmutamiseks. Pildil olev karri valmis tikka masala karripastaga. 

Neljale kuni viiele

1 sl rapsi- või päevalilleõli
1 suur hakitud sibul
1–2 sl meelepärast India karripastat
7,5 dl köögiviljapuljongit
400 g pakk külmutatud aedvilju (nt Härmavilja panniroog)
200 g punaseid läätsesid
hakitud värsket peterselli või koriandrit

Kollane riis:

200 g basmati riisi
kollajuurt ehk kurkumit
vett ja soola

Serveerimiseks:
papadume
mangotšatnit

Kuumuta õli suures potis või kõrge servaga praepannil. Lisa sibul, prae parajalt tugeval tulel umbes 5–6 minutit, kuni sibul on kergelt pruunistunud.

Sega juurde karripasta ja prae segades minut aega. Vala juurde veidi puljongit ning kaabi poti põhjast sibulaid lahti. Siis kalla vähehaaval juurde ülejäänud puljong.

Lisa külmutatud köögiviljad, kata pott kaanega ning hauta 5 minutit.

Lisa läätsed ning hauta veel 15–20 minutit, kuni köögiviljad ja läätsed on pehmed.

Samal ajal keeda riis vastavalt pakendi juhistele, lisades keeduvette veidi kurkumit. Nõruta hoolega.

Maitsesta karriroog soolaga, puista peale hakitud petersell või koriander.

Serveeri koos kollase riisi, papadumileiva ja mõne sobiva tšatniga.

Magus läätsepuder. | Juta Kübarsepp

Magus läätsepuder

Üllatuslikult põnev tummine hommikupuder läätsedest. Sobib ka veganitele ja on gluteenivaba. 

100 g punaseid läätsesid (u 1,5 dl)
0,5 tl jahvatatud kaneeli

0,25 tl jahvatatud kardemoni
0,25 tl ingveripulbrit

näpuotsaga soola

400 ml kookospiima

maitse järgi agaavi- või vahtrasiirupit

Sega väikeses potis punased läätsed, kaneel, kardemon, ingver ja sool omavahel. Lisa kookospiim ja sega läbi. 

Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ning hauta tasasel tulel aeg-ajalt segades u 10 minutit, kuni läätsed on pehmed ja puder on õige paraja konsistentsiga. 

Jaota kaussidesse, nirista peale vahtra- või agaavisiirupit ning soovi korral kaunista marjadega. 

Sarnased artiklid