Üha rohkem süüakse-juuakse laktoosita ja gluteenita tooteid, sest inimesed ise väidavad, et neil on talumatus. Kuidas laktoosi- ja gluteenitalumatuse saab kindlaks teha?
Toitumisteadlane Mai Maser toob välja toiduained, mida võib alati süüa (loomulikult vaid siis, kui ei ole mingit toidutalumatust!) ja mida süüa võimalikult vähe.
Toiduained, mis on alati lubatud
* kana- ja kalkuniliha (ilma nahata!)
* kala (taimeõlis, m
Kõht võib aeg-ajalt lahti olla näiteks tõvestavast viirusest või bakterist, sooli ärritavast toidust või tugevast hingetraumast. Õnneks saame siis mõne ajaga kõhu korda, ent on olemas ka krooniline põletikuline soolehaigus, mis kahjuks vaevab kogu elu.
Tsöliaakiat ei olegi kerge hoobilt avastada, sest see tõbi võib ennast peita ja märku anda mitut moodi.
Hädaline tuleb arsti jutule, sest seedimine on täiesti korrast ära: kõht on alailma lahti, gaasid ning valud sees ja kaal langeb.
Immuunsüsteem on rakkudest ja molekulidest koosnev kompleksne süsteem, mille ülesanne on meid tõvestavate mikroobide eest kaitsta, ennetada haigusi ja soodustada haavade paranemist.
Gluteenist põhjustatud haigused on tsöliaakia, mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkus ja nisu(teravilja)allergia.
Tsöliaakia on igas vanuses avalduda võiv päriliku eelsoodumusega ja krooniline koekahjustusega autoimmuunhaigus.
Immuunsüsteem on rakkudest ja molekulidest koosnev kompleksne süsteem, mille ülesanne on meid tõvestavate mikroobide eest kaitsta, ennetada haigusi ja soodustada haavade paranemist.
Immuunsüsteemil on kaks haru – kaasasündinud ja omandatud immuunsus –,
Esimestel eluaastatel keerleb lapse elu paljuski söömise ümber. Kui tema seedetegevus muutub või tal ilmneb nahalööve, tekib kohe mõte: ehk tuleb vaevus toidust. Kas see on toiduallergia või toidutalumatus ja kuidas aru saada, mille suhtes?