"Sisustame praegu oma esimest kodu ning iga sent on arvel. Sooviks aga teada, millised asjad võiks kindla peale kodus olemas olla, et igapäevaelu korraldada, aga ka külalisi võõrustada?" päris lugeja. Kodus.ee palus appi Etiketisalongi looja ja juhataja, rahvusvahelise kogemusega etiketikoolitaja Erika Kolbakovi.
"Siin on ühest nõu väga raske anda. Palju oleneb kodust ja koduomanike soovidest - kas põhirõhk on kodus igapäevasel söömisel või soovitakse võõrustada külalisi ka pidulikumal õhtusöögil," räägib Erika. "Esmalt tuleks see läbi mõelda, samuti vaadata, kui suur kodu on."
Õhtusöök kodus - lihtsalt, ent siiski kaunilt
Igapäevane söömine võiks tema sõnul toimuda siiski laua taga, olgu see siis söögitoas või köögis. "Korralikuks perelõunaks võiks olemas olla taldrikud kolmekäiguliseks lõunaks: supi- ja praetaldrikud, lisaks väiksemad leivataldrikud. Samuti üks väiksem taldrik, mis sobib nii külma eelroa jaoks kui ka koogitaldrikuks," räägib ta. "Kuna tegemist on sellise tavalise igapäevase söömisega, ei pea tingimata olema iga käigu jaoks omaette nuga-kahvel. Võime mõnda asja tõsta ka samale taldrikule," soovitab ta. Kui igapäevasel söömisel ka laudlina ei kasutata, siis taldrikualused, kas siis tekstiilist või ka plastikust, võiks siiski laual olla. Erika sõnul võib lihtsamal kodusel söögikorral toidu lauale tõsta ka kuumaalusel kauni ahjuvormiga, selleks pole ilmtingimata eraldi vaagnaid tarvis.
Palju klaase kodus olema peaks? "Olemas võiks olla eraldi vee- või mahlaklaasid. Samuti jalaga valge ja punase veini klaasid, samuti madalamad konjaki- või viskilaasid ning šampanjaklaasid, samuti kui majas on õllesõpru, läheb tarvis õlleklaase," annab Erika nõu. "Erinevad klaasid säilitavad joogi parimad omadused." Olemas võiks olla nii pisikesed dessertlusikad kui ka koogikahvlid, tordi või koogi tõstmiseks tordilabidas. "Praenoad ja - kahvlid võiks samuti olemas olla, igapäevaselt võime samu kasutada nii eelroa kui prae puhul," soovitab ta.
Pidulik päev kodus
Piduliku lõuna- või õhtusöögi jaoks läheb Erika sõnul veidi rohkem asju tarvis. Ka laudlinu võiks mitu olla - juhuks, kui näiteks ümber kukkunud punane vein toob kaasa väikse õnnetuse. Igapäevasel söömisel võib kasutada pabersalvrätikuid, kuid pidulikumaks puhuks tasuks muretseda pigem naturaalsest materjalist servjette. "Kindlasti oleks tore, kui kodus oleks olemas üks korralik pidulik serviis vähemalt kuuele inimesele, kus leiduks kõike, taldrikutest kohvitassideni välja," leiab ta. Olemas võiks olla ka supitirin: see lisab ka kodusele õhtusöögile pidulikkust. Kui hommikukohvi võib täiesti rahulikult rüübata kruusist, siis pidulikumaks puhuks võiks olla kohvitassid nii alustassi kui ka lusikaga.
Kuid miks meil üldse on tänapäevasel kiirtoidukraami ajastul lauakatmist tarvis? "Kaunilt kaetud laud, olgu see siis külaliste vastuvõtt kellegi sünnipäeva puhul või lihtsalt tavapärasest pidulikum pühapäevane lõuna, annab edasi hulga olulisemaid väärtusi kui pelgalt kõhutäide - see näitab hoolimist ja austust oma pere, kaaslaste, kodu ja külaliste vastu, soovi olla hea ning seltskondlik kaaslane. Läbi oma käitumise saadad välja sõnumi, milline inimene sa oled ja vastavalt sellele sind ka koheldakse." "Mida kaunimalt kaetud igapäeva- või pidulaud, seda rohkem ka söögikorda ja toitu väärtustatakse, see aga omakorda paneb juba alateadlikult võtma paremat kehahoiakut ning jälgima oma söömist," räägib Erika Kolbakov. "Kui aga kõik on juhuslik ja pealiskaudne, siis pole mõtet pereliikmetelt ka häid lauakombeid oodata."
Ekspert julgustab külalisi võõrustama ka juhul, kui kodu pole võibolla nii särav ja kaunis kui ajakirjades. "Igaüks loob oma kodu iseendale elamiseks ning mitte teistele näitamiseks. Tuleb lihtsalt püüda pakkuda oma keskkonnas parimat, olla lugupidav ja külalislahke. Koristada ruumid ja seada need külaliste vastuvõtuks valmis, katta laud olemasolevate parimate nõudega - seda saab igaüks teha. Ja pideva köögi vahet jooksmise asemelt võiks piirduda pigem vähemaga või eelnevalt toidud ette valmistada, et jääks aega ka külaliste jaoks," soovitab ta. "Pidulikul kodusel pidulaual võiks kindlasti olla värsked lilled ja õhtusöögil ka küünlad, mis aitavad hubasust ja pidulikkust luua. Kui ametlikel söögikordadel kasutatakse valgeid küünlaid, siis kodune pidu annab võimaluse rohkemateks valikuteks," soovitab etiketiekspert.