Emadepäeva tähistame mai teisel pühapäeval.
Küpseta biskviit päev enne tordi kokkupanemist, nii on seda lihtsam kihtideks lõigata.
Et tort saaks mahlane, immuta biskviidikihte julgesti!
TRÜHVLITORT
4 suurt muna
125 g suhkrut
60 g jahu
40 g tärklist
1 tl küpsetuspulbrit
Immutamiseks
140 ml vett
30 g suhkrut
3 sl konjakit
Võikreem
300 g toasooja võid (82%)
300 g magusat kondenspiima
2 sl kakaod
2–3 sl konjakit
Trühvlipuru
140 g tuhksuhkrut
2 sl kakaod
3–4 sl sulavõid
1 sl konjakit
Eelsoojenda ahi 170 kraadini.
Vooderda 18–20 cm koogivorm küpsetuspaberiga.
Kaalu valmis kõik biskviidi koostisained.
Vahusta munavalged mikseri aeglasel käigul õrnaks vahuks. Lisa järk-järgult suhkur ja suurenda sammhaaval vahustamise kiirust. Mikserda, kuni vaht on tugev ja läikiv ning mikserilabade väljatõstmisel tekivad teravad vahutipud.
Sega munakollased lusikaga läbi ning vala munavalgevahule. Mikserda aeglasel kiirusel võimalikult lühikese ajaga ühtlaseks. Liigne segamine muudab munavahu vedelaks!
Sega omavahel jahu, tärklis ja küpsetuspulber. Sõelu jahusegu munavahule ning sega õrnalt ühtlaseks.
Vala tainas vormi, küpseta 45–50 minutit või kuni biskviidi sisse torgatud puutikk kuivaks jääb. (Kui kasutad suuremat, näiteks 24 cm vormi, küpseta 190 °C juures 30–35 minutit). Lase biskviidil veidi vormis jahtuda, siis eemalda vorm ja lase täielikult jahtuda.
Keeda immutussiirupi jaoks vett ja suhkrut, kuni suhkur on sulanud. Lisa konjak, lase jahtuda.
Vahusta kreemi jaoks pehme või heledaks vahuks, lisa toasoe kondenspiim, kakao ja konjak. Mikserda, kuni saad koheva kreemi.
Lõika biskviit kolmeks kihiks (kaheks, kui kasutasid 24 cm läbimõõduga koogivormi). Pane alumine kiht tordialusele, immuta siirupiga ning määri peale kolmandik võikreemist. Aseta peale teine biskviidikiht, immuta ja määri kreemiga. Kata pealmise biskviidikihiga, immuta siirupiga ning määri ülejäänud kreem tordi peale ja külgedele.
Sega trühvlipuru jaoks tuhksuhkur ja kakao. Lisa teelusika kaupa konjakit ja sulavõid. Mudi sõrmedega, kuni saad ühtlase, natuke niiske puru. Puista puru tordile, suru õrnalt käega ka tordi külgedele.
Lase tordil enne serveerimist vähemalt ööpäev jahedas maitsestuda. Kaunista nii, kuidas süda ihkab! Sobivad võikreemist lilled, šokolaadi- või martsipanivigurid, värsked marjad, pähklipuru.