Põhjamaine hapupiimakook jõululauale

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Külluslike söömingute lõpetuseks sobib lihtne põhjamaine hapupiimakook. Koogi võib mitu päeva varem valmis küpsetada ning selle koostises saab ära kasutada erinevaid kodumoose. 

Soodat ja hapupiima sisaldava koogi puhul on tähtis, et tainas kohe pärast segamist ahju küpsema pannakse – muidu need kaks komponenti reageerivad ära ning ahjus kook enam ei kerki. 

u 20 koogiviilu

 

300 g nisujahu

200 g suhkrut 

1 sl piparkoogimaitseainet

2 tl söögisoodat

näpuotsaga soola

160 g sulatatud võid

1 dl kodust moosi (õunapüree; ploomi-, kirsi- või pohlamoos)

2 dl hapupiima või keefirit

 

Kuumuta ahi 180 kraadini.

Määri kaheliitrine rõngasvorm võiga ning puista üle riivsaiaga.

Sega esmalt kõik kuivained kausis omavahel, siis sega juurde sulatatud või, moos ja hapupiim/keefir. 

Kalla tainas vormi. 

Küpseta umbes 50–60 minutit, kuni koogi keskele torgatud peenike puutikk kuivaks jääb.

Võta ahjust välja, lase hetk vormis jahtuda ja siis kummuta vormist välja. (Soovi korral keera jahtunud kook toidukilesse/küpsetuspaberisse ja hoia mõned päevad jahedas.)

Soovi korral kaunista tuhksuhkruvõõbaga. Selleks võta 100 g tuhksuhkrut ja sega juurde 2–3 sl apelsini-/sidrunimahla või vett ja essentsi ning hõõru puulusikaga ühtlaseks. Nirista koogile, soovi korral kaunista apelsinikoore ribade, puistepuru, riivitud šokolaadi või muu sellisega.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid