Seenekrubotto peekoni ja brokoliga
Kuuele
Tarvis läheb:
300 ml odrakruupe
100 g toorsuitsupeekonit
400 g pruune šampinjone või kukeseeni
300 g brokoli õisikuid
200 g parmesani või laabijuustu
omatehtud tomatikastet (vt järgmist retsepti)
võid
oliiviõli
soola
pipart veskist
Pese kruubid hoolikalt rohke sooja veega. Jäta tunniks või paariks likku.
Loputa leotatud kruubid veel kord sooja veega. Pane soolase külma veega keema, vala keeduvette törts õli (vett pane nii palju, et kruubid oleksid umbes 3 cm vee all). Riisu pinnalt vaht. Keeda tasasel tulel 15 minutit.
Kurna ja loputa kruubid külma veega. Jäta sõelale nõrguma. Vala peale pisut oliiviõli ja sega läbi.
Keeda brokoliõisikuid 3 minutit ja „ehmata“ külma veega – nii peatub järelvalmimine ja brokoli jääb mõnusalt krõmps. Brokoli vars kasuta ära näiteks püreesupis.
Lõika suuremad seened kaheks või neljaks.
Kalla seened kuumale kuivale pannile ja kuumuta aeg-ajalt segades. Kui seened hakkavad värvi võtma, lisa pisut oliiviõli ja võid. Prae 5 minutit. Korraga mahub keskmisele pannile umbes 200 g seeni. Kasuta kahte panni või prae kahes jaos.
Haki peekon 2 cm laiusteks ribadeks ja prae kuldpruuniks.
Soojenda suures potis tomatikaste, sega sellesse kruubid, šampinjonid, peekon ja brokoli. Kuumuta aeg-ajalt segades 10 min.
Serveeri riivitud parmesani ja värskelt jahvatatud musta pipraga.
Tomatikaste
1 purk (400 g) purustatud tomateid
250 g tomatipastat
2 küüslauguküünt hakituna
1 sibul hakituna
1 porgand viiludena
6 tl suhkrut
soola
10 tera musta pipart
oliiviõli
värskeid ürte hakituna või pitsamaitseainet
Kuumuta suuremas potis õli. Lisa sibul, küüslauk ja porgand ning kuumuta 10 min.
Vala juurde tomatipasta ja kuumuta aeg-ajalt segades 5 min.
Sega juurde purustatud tomatid, maitseained ja ürdid. Lase tasasel tulel keeda 15 min.
Lase kastmel pisut jahtuda ja püreeri nuimikseriga. Kontrolli ja täiusta maitset.
See tomatikaste sobib hästi ka pitsa- või pastakastmeks. Tuliste maitsete austaja võib lisada tabaskot või tšillit.