Kodune veisemaksapasteet

Pille Enden
Jaan Heinmaa

Maksapasteet oli, on ja jääb oluliseks roaks meie jõululaual. Isetehtud maksapasteedi saad just sellise maitsega, nagu endale kõige rohkem meeldib. Musta leiva, väikeste marineeritud kornišonide ja hapuka želee või moosiga serveerituna maitseb see eriti hästi.

Kaheksale

Valmistusaeg 2 tundi 45 minutit 

500 g veisemaksa

1 sibul

100 g juursellerit

1 porgand  

200 g läbikasvanud sealiha (peekonit)

2 loorberilehte

2 dl puljongit või vett

100 g võid

0,5 dl vahukoort

2 tl riivitud sidrunikoort

0,5 tl riivitud muskaatpähklit

3–4 sl brändit

soola ja musta pipart

 

Puhasta maks kelmetest ja soontest, lõika suuremateks tükkideks. Koori sibul, juurseller ja porgand. Lõika samuti suuremateks tükkideks. Lõika liha kuubikuteks ja prae poti põhjas, kuni rasv eraldub. Lisa tükeldatud köögiviljad ja maks ning pruunista.

Pane potti loorberilehed ja kalla peale puljong või vesi ning hauta hästi pehmeks (kui vaja, lisa hautamise ajal veidike vett). Selleks kulub u 1,5–2 tundi. Lase pisut jahtuda, eemalda loorberileht ja peenesta segu saumikseriga või aja kaks korda läbi hakklihamasina. Vahusta või ja lisa maksasegu ning vahukoor. Maitsesta sidrunikoore, muskaatpähkli, brändi, soola ja pipraga ning klopi hästi õhuliseks. Pane kaussidesse ja tõsta külmkappi tahenema.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid