Võrratud mustad sõstrad. Mustasõstra-šokolaadirull

Pille Enden
Jaan Heinmaa

Imehea kooslus, mille moodustavad hapukad ja intensiivse maitsega sõstrad, tume šokolaadimekiga biskviit ja toorjuustukreem.

Mustad sõstrad pakuvad rohkelt võimalusi maitsvate roogade valmistamiseks ja on sealjuures asendamatud vitamiiniallikad. Neid võib suure C-vitamiini ja antioksüdantide sisalduse poolest vabalt pidada kohalikuks supertoiduks.

Sajandeid tagasi oligi must sõstar tuntud pigem oma ravitoime kui kulinaarsete omaduste poolest. Peale marjade saab kasutada ka lehti: need kuluvad ära marineerimisel ja õlide maitsestamisel, aga ka suitsutamisel või küpsetamisel. Noori lehti tasub kindlasti lisada ka smuutidesse ja salatitesse. Lehtedest valmistatud tee on turgutava ja põletikuvastase toimega, kuna sisaldab samuti ohtralt antioksüdante ja C-vitamiini.

Valmistusaeg 45 minutit + 20–25 minutit ahjus

10 tk

160 g tumedat šokolaadi

6 muna

2 sl kakaopulbrit

2 dl suhkrut

tuhksuhkrut

Täidis:

150 g musti sõstraid

3 sl suhkrut

1,5 dl vahukoort

2 tl vanillisuhkrut

225 g toorjuustu

 

Pane 100 g musti sõstraid koos 2 sl suhkruga kastrulisse ja keeda 5–6 minutit, kuni need pehmenevad.

Kuumuta ahi 180 kraadini. Tükelda šokolaad ja sulata kuumaveevannis. Eralda munakollased ja -valged. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Sõelu peale kakao ja sega õrnalt läbi. Vahusta munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Sega hulka sulašokolaad ning lõpuks õrnalt ka munavalged.

Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 20–25 minutit. Võta ahjust ja lase jahtuda. Kummuta tuhksuhkruga üle puistatud küpsetuspaberile ning eemalda pealmine paber.

Vahusta koor 1 sl suhkru ja vanillisuhkruga pehmeks vahuks. Hõõru toorjuust pehmeks. Lisa vahukoorele ja mikserda tugevaks vahuks.

Tee biskviidi ühte serva umbes 1,5 cm kauguselt laiuti sisselõige, kuid ära lõika biskviiti päris läbi. Nii on seda kergem rulli keerata. Määri peale esmalt mustasõstramoos, siis toorjuustukreem ja puista ülejäänud marjad. Keera sisselõike poole jäävast otsast alustades paberi abiga rulli. Puista peale tuhksuhkrut.

Sarnased artiklid