Saak säilib siis, kui see korjata õigel ajal. Millistel tingimustel erinevaid köögivilju säilitada?

Priit Põldma
EMÜ
Septembri esimesel poolel koristatakse ka need kõrvitsa viljad, mida soovitakse pikemalt säilitada. | Shutterstock

Kuigi erinevate köögiviljade kasvuperioodi pikkus on erinev ja saaki võib korjata koheseks tarbimiseks ka suvekuudel, toimub peamine talvevarude kogumine septembris-oktoobris.

Enamasti kasvatatakse pikemaajaliseks säilitamiseks kartulit, sibulaid, kõrvitsaid ja erinevaid juurvilju. Ka peakapsaid ja porrulauku saab kodukeldris mõnda aega säilitada. Köögiviljade säilivust mõjutavad mitmed tegurid, esmalt siiski õige sordi valik. Seemnepoodides on saada nii koheseks tarbimiseks mõeldud varajasemaid sorte kui ka pikemaaegseks säilitamiseks aretatud köögiviljade sorte. Optimaalsed kasvutingimused tagavad parema säilivuse, samuti aitab sellele kaasa aiapidaja hoolsus taimede väetamisel ja kastmisel, vajadusel taimede kaitsel haiguste ja kahjurite eest. Õige koristusaeg, hoiustatava köögivilja hea kvaliteet ning head säilitustingimused on pikaajalise säilimise eeldus.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid