TAINAS
200 g võid
4 muna
1 apelsini riivitud koor
2 dl suhkrut
1½ dl tuhksuhkrut
1½ tl küpsetuspulbrit
1 tl kuivatatud tšillihelbeid
4 dl nisujahu
1 apelsini tükeldatud viljaliha
NIISUTAMINE
1 apelsini mahl
KUMKVAADISIIRUP
6–7 kumkvaati (kääbusapelsini)
1 dl suhkrut
1 dl vett
• Sulata potis või.
• Vahusta kausis munad, suhkur ja riivitud apelsinikoor heledaks vahuks.
• Sega teises kausis omavahel nisujahu, tšillihelbed ja küpsetuspulber. Lisa kuivained vahustatud munadele vaheldumisi apelsinitükkide ja sulavõiga. Sega kiiresti ühtlaseks.
• Kalla tainas rasvainega määritud ja riivsaiaga ülepuistatud leivavormi (mahtuvus 2 l). Silu pind.
• Küpseta 175-kraadises ahjus ą 35–40 minutit.
• Kummuta kook jahtununa vaagnale. Torka tikuga keeksipinnale augud. Nõruta apelsinimahl vaikselt keeksi peale. Tõsta mahla imbumiseks keeksile peale pestud ja kuivatatud leivavorm.
• Viiluta pestud kumkvaadid.
• Pane potti vesi, suhkur ja viilutatud kumkvaadid (kääbusapelsinid). Keeda keskmisel kuumusel 5–10 minutit, kuni leem muutub siirupiseks. Lase natuke jahtuda ja kalla keeksile.
• Paku kohe või lase veel pisut jahtuda.
Kumkvaat ehk kinkan on algselt Hiinast pärit väike ploomisuurune tsitruseline, mida süüakse koos koorega.