Millisest toidust saame antioksüdante?

Mai Maser
Kodutohter
Aprikoosis leidub beetakaroteeni. | Shutterstock

Kõige tähtsamad antioksüdandid on A-, C- ja E-vitamiin, ka mineraalained seleen ja tsink, samuti taimsed toitained, eelkõige karotenoidid ja flavonoidid. Antioksüdante saame toiduga, kusjuures need tugevdavad vastastikku üksteist.

Kõik ereda värviga söödavad viljad sisaldavad kasulikke antioksüdante, milleks on taimsed toitained fütonutriendid. Need annavad taimedele värvi ja maitse ning moodustavad taime immuunsussüsteemi. Kõige tähtsamad on karotenoidid ja flavonoidid.

Karotenoidid on taimedes leiduvatest antioksüdantidest kõige tähtsamad – rasvlahustuvad pigmendid oranžides, kollastes, punastes ning rohelistes puu- ja köögiviljades. On teada umbes 600 karotenoidi.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid