Veriapelsine on selles mahlases keeksis kasutatud mitmel moel: lisatud tainale riivitud koort ja värskelt pressitud mahla, keedetud mahlast immutussiirupit ja hõõrutud võõpa. Õhukesed koorega apelsiniviilud on koogile säravaks kaunistuseks.
Tarvis läheb:
3,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soodat
0,5 tl soola
2,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
4 muna
2 sl veriapelsini riivitud koort
2 sl veriapelsini mahla
160 g sulatatud võid
150 g crème fraîche’i
Siirup
3 sl suhkrut
3 sl veriapelsini mahla
Suhkurdatud apelsiniviilud
1 veriapelsin
1 dl suhkrut
1 dl vett
Võõp
2 dl tuhksuhkrut
2–3 sl veriapelsini mahla
Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri keeksivorm võiga ning puista üle riivsaiaga.
Sega jahu hulka küpsetuspulber, sooda ja sool.
Klopi teises kausis munad suhkruga lahti, sega hulka ka apelsinikoor ja -mahl. Lisa edasi segades vähehaaval sulatatud ja veidi jahutatud või ning pool jahukogusest. Lõpuks lisa crème fraîche ja ülejäänud jahu ning sega kiiresti tainaks.
Kalla tainas ettevalmistatud vormi ja küpseta 175 kraadi juures 20 minutit. Alanda temperatuur 160 kraadi juurde ning küpseta veel 30–35 minutit. Proovi puutikuga keeksi küpsust. Lase valmis keeksil jahtuda ja kummuta see vormist välja vaagnale.
Tee valmis siirup. Sega kastrulis suhkur ja veriapelsini mahl. Kuumuta, kuni suhkur on sulanud. Torka imendumise hõlbustamiseks keeksi sisse puutikuga augud ja tõsta siirup lusikaga keeksile.
Tee valmis kaunistus. Pese veriapelsin hoolega puhtaks, kuivata ning lõika koos koorega õhukesed viilud. Eemalda seemned. Pane kastrulisse vesi ja suhkur. Kuumuta, kuni suhkur sulab. Lisa apelsiniviilud, jälgi, et need ei kattuks. Keeda tasasel tulel u 20 minutit, selle aja jooksul keera viilusid vähemalt korra ümber. Tõsta tulelt, võta viilud siirupist välja ning jahuta.
Kuni kaunistus jahtub, valmista võõp. Selleks lisa tuhksuhkrule veriapelsini mahl ja hõõru puulusikaga läikivaks. Määri võõp keeksi pinnale ja kaunista apelsiniviiludega.