Risoto küpsetatud peediga
4–6 portsjonit
3–4 väikest peeti
1 dl hapukoort
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 sl õli
1 sl võid
3 dl risotoriisi
1 dl valget veini
1 sl tüümianilehti
1 l köögiviljapuljongit
1½ dl riivitud kitsejuustu
soola, musta pipart
1. Koori peedid ja lõika sektoriteks. Määri peedisektorid õliga kokku ja puista peale natuke soola. Küpseta 200-kraadises ahjus 40 minutit. Pane peeditükid köögikombaini ning püreesta koos hapukoorega.
2. Koori ja haki sibul ning küüslauk. Kuumuta poti põhjas õli ja või. Pane hakitud sibul ja küüslauk potti ning kuumuta. Lisa kuiv riis ja kuumuta segades. Pane sekka valge vein ja tüümianilehed ning kuumuta, kuni vein on riisi imendunud.
3. Kuumuta puljongit keemiseni. Lisa kulbitäishaaval puljongit riisile; järgmine kulbitäis tõsta potti siis, kui eelmine on imendunud. Kui riis on peaaegu küps, lisa sellele peedipüree ja kuumuta. Lõpuks puista risoto hulka riivitud kitsejuust ning maitsesta soola ja pipraga.
Köögivilja-sinihallitusjuustupada
4 portsjonit
4–6 porgandit
2 peeti
2 naerist
2 pastinaaki
2 sibulat
200 g metsaseeni või šampinjone
2 küüslauguküünt
1 tl soola
2½ dl köögiviljapuljongit
1 tl tüümiani
1 tl hakitud rosmariini
150 g hapukoort
1 sl mett
150 g sinihallitusjuustu
1. Koori ja tükelda porgandid, peedid, naerid ja pastinaagid. Koori ja haki sibulad, viiluta seened. Kuumuta poti põhjas tilgas õlis kõigepealt sibulaid, siis lisa ülejäänud köögiviljad ja seened, pressi sisse küüslauguküüned ja kuumuta segades 3–5 minutit.
2. Tõsta köögiviljad ahjuvormi. Lisa sool, puljong ja ürdid. Küpseta 200-kraadises ahjus 40 minutit.
3. Lisa hapukoor, mesi ja murendatud sinihallitusjuust ning küpseta veel 15 minutit. Tõsta koos ahjunõuga lauale.
Soe salat juustukastmega
4 portsjonit
4 porgandit
2 pastinaaki
tükk sellerit
1 väike brokoli
2 sl õli
1 tl riivitud sidrunikoort
1 purustatud küüslauguküüs
soola
Kaste:
100 g toorjuustu
1 dl jogurtit
2 tl sinepit
1–2 sl sidrunimahla
½ dl hakitud rohelist sibulat
pisut suhkrut
musta pipart
½ tl soola
Lisaks:
vereva oblika lehti
1. Lõika juurviljad tikusuurusteks tükkideks ja brokoli õisikuteks. Kuumuta köögivilju pannil õlis umbes 10 minutit. Lisa vajaduse korral tilk vett ja auruta köögiviljad küpseks, kuid mitte päris pehmeks. Maitsesta riivitud sidrunikoore, pressitud küüslaugu ja soolaga.
2. Pane kastmeained kannu ja sega saumikseriga ühtlaseks.
3. Jaota oblikalehed taldrikutele, tõsta peale soojad köögiviljad ja kaste. Kastet võid pakkuda ka eraldi kausikesest.
Köögiviljapitsad leibjuustuga
4 väikest või 2 suurt pitsat
u 20 g värsket pärmi
1½ dl vett
¼ tl soola
2 sl oliiviõli
2 dl nisujahu
1 dl täisterajahu
Peale:
2 porgandit
2 väikest peeti
1 pastinaak
1 sl oliiviõli
soola
musta pipart
tilk vedelat mett
1½ dl riivitud Emmentali juustu
1 tl punet
1 tl tüümiani
1 dl hapukoort
1 küüslauguküüs
150 g leibjuustu (Lapi juust)
1. Sulata pärm soojas vees. Lisa sool ja õli. Sega hulka jahud ja sõtku, kuni tainas tuleb käte küljest lahti. Lase kerkida kahekordseks.
2. Koori köögiviljad ja lõika õhukesteks viiludeks. Määri viile õliga, maitsesta soola ja pipraga, nirista peale mesi ja laota ahjupannile. Küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit.
3. Sega riivitud juust ja ürdid hapukoorega. Pressi sisse küüslauguküüs.
4. Tükelda leibjuust.
5. Kuumuta ahi 275 kraadini. Kummuta tainas kausist jahusele lauale ja rulli neljaks väikeseks või kaheks suuremaks pitsapõhjaks. Tõsta põhjad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri põhjadele hapukoore-juustusegu, tõsta peale köögiviljaviilud ja juustutükid. Küpseta ahjus 15 minutit.