Dulce de membrillo

Pille Petersoo
Küdooniamarmelaad. | Juta Kübarsepp

See põneva nimega aiva- ehk küdooniamarmelaad on pärit Hispaaniast, kus seda serveeritakse manchego kõrvale, ent sama hästi maitseb maius ka meie eestimaiste juustudega.

Tarvis läheb: 


u 1,5 kg küdooniaid ehk aivasid (u 6 suuremat)
keetmiseks vett
u 1 kg suhkrut
sidrunimahla

 

Pese küdooniad hoolega. Pane suurde potti ning kalla peale nii palju vett, et küdooniad oleksid kaetud. Keeda tasasel tulel 1–1,5 tundi, kuni küdooniad noaga katsudes täiesti küpsed tunduvad. 

Tõsta pott tulelt, lase jahtuda. Võta küdooniad keeduleemest välja, lõika pooleks, eemalda varreots ja südamik (soovi korral eemalda ka koor). 

Pane küdooniad kannmikserisse või köögikombaini ning peenesta ühtlaseks püreeks, vajaduse korral lisa paar lusikatäit keeduvett.

Kaalu saadud beežikas püree, pane uuesti potti. Lisa sama kaalukogus suhkrut ning korralik sorts sidrunimahla.

Kuumuta tasakesi keemiseni. Jätka kuumutamist keskmisel tulel, aeg-ajalt segades, kuni marmelaad pakseneb, muutub värvilt tumedamaks ning poti seintelt lahti lööma hakkab. Selleks võib kuluda kuni tund aega.

Kalla püree küpsetuspaberiga vooderdatud kuumakindlasse vormi, silu pealt ühtlaseks. Lase jahedas ruumis täielikult jahtuda ja taheneda.

Enne serveerimist libista noaga mööda vormiservi ning kummuta küdooniamarmelaad alusele. Lõika viiludeks ja serveeri juustu (manchego) ja kreekerite kõrvale.
Säilib külmkapis vahapaberisse keeratult kuni kolm kuud.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid